24 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSUA menţin obligativitatea vizelor pentru România

SUA menţin obligativitatea vizelor pentru România

George W. Bush a anunţat aseară că şapte ţări vor fi incluse în programul Visa Waiver la începutul anului viitor, ceea ce înseamnă că cetăţenii lor nu vor mai avea nevoie de vize pentru a merge în Statele Unite, relatează Reuters.

Cetăţenii Cehiei, Estoniei, Ungariei, Letoniei, Lituaniei, Slovaciei şi Coreei de Sud nu vor mai avea nevoie de vize, atât timp cât s-au înregistrat online înainte de călătorie şi au paşapoarte biometrice.

Aceste ţări vor trebui să facă schimb de informaţii cu SUA pe tema ameninţărilor la adresa cetăţenilor americani, a spus Bush,.

"Cred că cea mai bună politică pentru America este să lase cetăţenii altor state să vadă cu ochii lor această ţară", a spus el. "Extinderea acestei oportunităţi la unii dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai noştri adânceşte prietenia şi face ţările noastre mai sigure", a declarat Bush.

Americanii pot deja să călătorească fără viză în aceste şapte ţări.

Casa Albă a spus că şi alte ţări sunt avute în vedere pentru programul Visa Waiver – Bulgaria, Cipru, Grecia, Malta, Polonia şi România.

În ceea ce priveşte România, discuţiile cu SUA pe tema vizelor de scurt sejur au loc în paralel, la nivel european şi naţional. Cel mai mare obstacol în calea eliminării obligativităţii vizelor SUA pentru România rămâne rata mare de respingere, care nu trebuie să depăşească 10%. România a avut în anul 2007 o rată de refuz de 37,7%, cea mai mare din rândul ţărilor UE. Pentru comparaţie, rata de refuz a Bulgariei a fost de 14,3%.

Programul Visa Waiver include în prezent 27 de state, printre care majoritatea ţărilor din Europa de Vest. Excluderea noilor membre ale UE şi NATO a fost un subiect sensibil, mai ales în cazul ţărilor care au susţinut operaţiunile militare americane din Irak şi Afganistan. Unele dintre aceste ţări, precum Polonia, nu se regăsesc pe lista noilor veniţi în program pentru că nu au îndeplinit condiţiile. Nici Grecia nu a avut mai mult succes, ceea ce a determinat guvernul elen să se plângă că este pedepsit pentru faptul că a blocat aderarea Macedoniei la NATO.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU